Zo bereik je je doelen: 4 tips om winst te maken met je bedrijf

En håndværker med et vaterpas

Hoe maak je winst met je bedrijf?

Er zijn veel manieren waarop je winst kunt maken in je bedrijf.

Maar het belangrijkste is om te kijken waar je met je bedrijf naartoe wilt.

Om te beginnen zou je kunnen kijken naar het soort werkzaamheden waar jij of je personeel het beste in zijn, het soort klanten waar je het meeste geld aan verdient, en of je je kunt specialiseren in een bepaald soort werkzaamheden om jou en je personeel daar beter en sneller in te maken. Maar je kunt het ook ‘andersom’ doen en bepalen welke winst je dit jaar wilt maken.

Kortom, je kunt meer winst maken (dan voorheen) als je kijkt naar:

  • Hoe worden de inkomsten verkregen?
  • Welke werkzaamheden voert jouw bedrijf uit?
  • Welke medewerkers vervullen welke taken?
  • Is er een juiste verhouding tussen uren en materialen?
  • Worden deze tegen de juiste prijzen verkocht – allemaal met dezelfde medewerkers?

Als je bovenstaande punten hebt onderzocht, kun je je bedrijf plannen en een passende begroting vaststellen.

1. Bepaal je begroting

Bij het opstellen van een begroting wordt vaak uitgegaan van cijfers.

Gewoonlijk worden de meest recente jaarrekeningen als uitgangspunt genomen en vervolgens iets naar boven of beneden bijgesteld.

In werkelijkheid zijn de cijfers in de begroting echter het minst interessant. Waar het om gaat is de gedachte achter de cijfers: Hoe zijn de cijfers tot stand gekomen?

Met andere woorden, het zijn de ’tussenliggende rekeningen’ en het gewenste ‘jaarresultaat’ waar je je aandacht op moet richten bij het begroten van je bedrijf.

2. Kies de juiste opdrachten

Bij de keuze welke opdrachten je bedrijf moet uitvoeren, kun je kijken naar de contributiemarge per uur.

Door de contributiemarge per uur op je verschillende opdrachten te berekenen, kun je snel zien wat je uurtarief zou moeten zijn als je je overheadkosten wilt dekken en je winst wilt vergroten.

Door je contributiemarge per uur voor de verschillende opdrachten te berekenen, kun je snel zien welke opdrachten je het meeste geld opleveren. Met deze kennis kun je de juiste opdrachten kiezen en je winst vergroten.

Hoe je de contributiemarge berekent, lees je hier.

3. Identificeer de sterke punten van je medewerkers en de kerncompetenties van je organisatie

Als je winst wilt maken in je bedrijf, is het belangrijk te kijken naar de sterke en zwakke punten van je bedrijf in het geheel – en naar die van je medewerkers.

Als je de kerncompetenties van je bedrijf – en je mensen – kent, kun je snel de meest geschikte mensen op de klus zetten. Dit zorgt er niet alleen voor dat je klanten tevreden zijn, maar heeft ook een positief effect op je inkomsten en uiteindelijk op de winst van je bedrijf.

4. Pas het plan regelmatig aan

Als je eenmaal een plan hebt voor hoe je bedrijf zijn winst zal vergroten, zal het veel gemakkelijker zijn om gedurende het jaar doelgericht te blijven, omdat je het ‘plan’ kunt volgen.

Maar vergeet niet dat het belangrijk is om het plan opnieuw te bekijken en op te volgen, want actie en uitvoering en het aanpassen van gewoonten is vaak wat een bedrijf vooruit stuwt.

Je moet het “plan” nog eens lezen en je koers bijstellen als je afdwaalt. Bij dit traject is het heel belangrijk dat je je concentreert op een paar kernpunten, anders is het risico groot dat je afhaakt.

Heb je je doelen voor het jaar al bepaald?

Als je een tool voor orderbeheer gebruikt, kun je gemakkelijk en snel al je zaken bijhouden. Je kunt gemakkelijk zien of je plan om de winst in je bedrijf te verhogen op schema ligt of dat je nog iets moet bijstellen.

In Minuba kun je gemakkelijk en snel zien met welke opdrachten je het meeste geld verdient. Het managementoverzicht van Minuba geeft je inzicht in hoe gezond je bedrijf is en waar ruimte is voor verbetering. Door middel van grafieken en rapporten kun je snel zien op welke soorten opdrachten je je moet richten als je je winst wilt vergroten.

Deel de inhoud