Ontdek je kerncompetenties en versterk je bedrijf

Kernekompetencer

Als je je kerncompetenties kent, kun je je bedrijf winstgevender maken.

Als je weet waar je het beste in bent, kun je je concentreren en de activiteiten uitkiezen waar jij (en je medewerkers) het beste in zijn.

Zo kun je gemakkelijker de juiste klanten en passende opdrachten vinden. Dan heb je zelf de controle over je bedrijf en gebruik je je kerncompetenties om sterker in de markt te staan.

Hoe vind je je kerncompetenties?

Om de kerncompetenties van je bedrijf te vinden, kun je beginnen met na te gaan waar je beter in bent dan andere bedrijven en wat jou een uniek concurrentievoordeel geeft.

4 punten om je te helpen de kerncompetenties van je organisatie in kaart te brengen:

 1. Analyseer de sterke en de zwakke punten van je bedrijf:
  Onderzoek uit wat je bedrijf goed doet en waarin het verschilt van de concurrenten.
 2. Onderzoek de behoeften van de klanten:
  Ga na wat de behoeften van de klanten zijn en hoe jouw bedrijf die op een unieke manier kan vervullen.
 3. Bekijk de middelen en mogelijkheden van je organisatie:
  Breng de unieke middelen en mogelijkheden, waaronder mensen, technologie en processen, van je organisatie in kaart.
 4. Analyseer de waardeketen van je bedrijf:
  Denk na over hoe jouw bedrijf waarde creëert voor je klanten.

Zodra je de bovenstaande 4 punten hebt bekeken, kun je beginnen met het identificeren en focussen op de kerncompetenties van je bedrijf.

Waarom is het belangrijk om je competenties te kennen?

Als je een beter beeld hebt van de kerncompetenties van je bedrijf, wordt het mogelijk om een strategie uit te werken wat betreft het soort klanten waarop je je moet richten en het soort opdrachten dat je beter uit de weg kunt gaan.

Het is belangrijk om de kerncompetenties van je bedrijf te kennen, omdat:

 1. Je bedrijfsactiviteiten dan meer gericht kunnen worden:
  Door te weten waar jij en je personeel het beste in zijn, kun je je activiteiten richten op die gebieden waar je de grootste kans op succes hebt.
 2. Het een uniek concurrentievoordeel geeft:
  Door te profiteren van de kerncompetenties kan je bedrijf zich onderscheiden van de concurrentie en een unieke positie op de markt opbouwen.
 3. Het goed is voor de efficiëntie:
  Door je te richten op je kerncompetenties kun je je processen en middelen optimaal benutten en zo je efficiëntie vergroten.
 1. Het je merk versterkt:
  Door je kerncompetenties te beklemtonen kun je je merk en je imago in de ogen van klanten, partners en investeerders versterken.
 1. Het helpt bij de besluitvorming:
  Met een duidelijk inzicht in je kerncompetenties kun je betere beslissingen nemen over hoe je bedrijf zich moet ontwikkelen.

Kort samengevat: Door de kerncompetenties van je bedrijf te kennen, kun je je identiteit bepalen, je positie in de markt versterken en je kans op succes in de toekomst vergroten.

Begrijp je bedrijf en verhoog je inkomsten

Door te begrijpen wat de kerncompetenties, de sterke en de zwakke punten van je bedrijf zijn, kunt je je winstgevendheid vergroten. Je kunt dit doen door de activiteiten van je bedrijf gericht te maken, sterke punten te identificeren en te benutten, zwakke punten te verbeteren, nieuwe zakelijke kansen te scheppen en je marketing te richten op het soort klanten dat je wilt bereiken.

Veel plezier bij het werk!

Deel de inhoud