Materialen zonder btw aanmaken in Minuba

Als je vaak werkt met materiaal, kortingen, heffingen, enz. waar geen btw over hoeft betaald te worden, kan je een materiaal aanmaken dat altijd 0% btw heeft. Dit kan het factuurproces vereenvoudigen en geeft meer precieze offertes.

Lees eventueel eerst hoe je materialen aanmaakt:

Btw instellen voor een materiaal:

  • Klik op tandwiel
  • Kies Administratie
  • Klik vervolgens op Materialen
  • Klik nu op 
  • Kies Nieuw materiaal toevoegen (of klik op een bestaand materiaal als er geen nieuw materiaal aangemaakt hoeft te worden.

Een venster zal nu geopend worden, onderaan in het veld bij Btw %: vul je 0 in.

Als je niets invult zal de btw worden overgenomen van de klant of de bedrijfsinstellingen als bij de klant ook geen btw is aangegeven. Er kan ook een niet standaard btw worden toegewezen, bijvoorbeeld 15%.

LET OP! Vul alleen getallen in dit veld in (geen procentteken), dit anders een foutmelding geven.

Je kan controleren of de btw correct is aangegeven in de Eigen materialen tabel.

Btw aanpassen op materiaalregels

Als een bestaand materiaal  wordt aangepast, zullen bestaande materiaalregistraties met dit materiaal niet worden gewijzigd. Nieuwe registraties met dit materiaal zullen wel de nieuwe btw toegewezen krijgen. Dit geldt voor zowel Offerte- en ordercalculaties, en voor materiaalregistraties op werkbonnen en facturen.

Om de btw te kunnen zien en wijzigen op een specifieke regel, klik je op de Hamburgermenu knop (de drie verticale streepjes) rechts op de titelbalk bij de materiaalregistratie:

Klik vervolgens op Kies velden.

Als je een vinkje zet bij Btw% en op Ok klikt kan je btw zien op alle regels.

Je kan op deze manier rechtstreeks de op de regel de btw aanpassen. De btw kolom zal altijd worden getoond als er niet standaard btw is geregistreerd. Anders zal deze niet worden weergegeven.